Stap voor stap:

 Dit project moet zich in het ideale geval terugverdienen. Mijn eerste doel was dan ook om het project zo goedkoop mogelijk te houden, aangezien ik geen idee had van de uiteindelijke kwaliteit van de panelen.

 

De cellen:

Ik heb een set losse zonnecellen gekocht op eBay bij een Amerikaanse verkoper. De cellen zijn in China gefabriceerd, dus de cellen zijn de halve aardbol over gereisd, voordat ze bij mij aankwamen. Dat was misschien niet het meest milieuvriendelijke startpunt, echter in Nederland betaal je een veelvoud van de prijs voor klasse A cellen, die 'om de hoek' geproduceerd worden.

pakket

 In dit pakketje zaten ook voorgesoldeerd 'plat koperdraad' (zgn. tabbing wire) in twee maten, een flux pen (Kester 951, zonder residu na solderen, erg handig!), handschoenen, vermogensdiodes en een acculader om 12 V loodaccu's te laden. Echter als ik érgens moeite mee heb, zijn het loodaccu's, vanwege het vervuilende open recyclingproces in België, maar da's een ander verhaal.

 

Het paneel

Deze cellen heb ik gesoldeerd met het platte koperdraad, die reeds in soldeertin gedoopt is:

ZonnecelGesoldeerd

 

Als ik er een stuk of 50 had gedaan, legde ik ze boven een lichtbron om te bepalen welke cellen goed gesoldeerd waren en welke ongeveer hetzelfde vermogen leverden. Gelijkwaardige cellen gaan op het glas.

CellenOpGlas

 

Het glas is wel heel milieuvriendelijk! Dat was voorheen dubbel glas, dat voor de verbouwing maar liefst 20 jaar in onze kozijnen heeft gezeten. Je zet het glas simpelweg op zijn kant, decoupeerzaag erop en zagen maar! Tussen de glasplaten zit een aluminium 'huls' gevuld met silica korrels, afgedekt met een kitlaag. Deze lagen zijn heel makkelijk door te zagen. Zodra je klaar bent, zit je wel onder de kit en de silica korrels rollen overal naartoe, dus een goede afbakening van je werkgebied is te adviseren! :-)

 

De cellen soldeer je onderling aan elkaar, liefst met een kartonnetje onder de cel, die je soldeert.

AlleBanenGesoldeerd

 

Daarna soldeer je de banen aan elkaar:

BanenAanElkaarGesoldeerd

 

Vóór het dichtkitten, plak ik er tochtband in om te voorkomen dat er kit naar binnen wordt geduwd over de cellen.

TochstripGeplakt2

 

Dan kitten en de bovenste glaslaag erop. Dubbel glas bestaat uit twee lagen glas van verschillende diktes, in mijn geval 4mm en 3mm. De laag van 3mm heb ik aan de lichtgevoelige kant van de cellen geplaatst.

KittenEnAfgedekt

Een dag gewicht op het glas leggen (boeken, stenen, wat je wilt, of in mijn geval planken die toevallig gelijkwaardige afmetingen hadden)

Daarna kan je de aluminium lijst aanbrengen. De lijst is gemaakt van aluminium U-profielen en verstek gezaagd met een decoupeerzaag.

AluminiumLijst

Dan een beschermende anti-UV laag erop kitten (houdt waarschijnlijk niet heel lang, maar goed)

AfdeklaagGekit

De dag erop kan je dan aan de achterkant de waterdichte electriciteitsdoos vastkitten.

In deze doos zitten kroonsteentjes met daarop ook de bypass diode gemonteerd voor wanneer het paneel beschaduwd is. Wanneer een paneel beschaduwd is, gedraagt hij zich als weerstand t.o.v. panelen, die in de volle zon liggen. De stroom van de overige panelen met volle zon kan langs het paneel door de bypass diode.

elektriciteitsdoos

Hierna is het paneel klaar en kan het op het frame op het dak worden gemonteerd!

De panelen zijn onderling verbonden met drie-aderige grondkabel. Ik gebruik alle drie de aderen in de grondkabel voor de laagste transportweerstand (7,5 mm2 koperdraad).

Voor de rest, zie Eindresultaat